lauantai 12. marraskuuta 2011

Miten välttää pahimmat sudenkuopat?

LTSP:n asennuksessa ja viilaamisessa voi kulua tuntitolkulla aikaa, kun virittelee järjestelmää halutunlaiseksi. Siksi kokoan tähän nyt muutaman kullanarvoisen perusohjeistuksen, jotta lukijan ei tarvitsisi rämpiä samassa suossa.

1. LTSP:n asennuksen voi tehdä helpoimmin Ubuntu 10.04 (tai 11.04) desktop alternate CD:ltä. Asennusohjelma kysyy tarvittavat verkkoparametrit ja rakentaa sen jälkeen kaiken valmiiksi. Ohjelman paketoinnissa on ikävä kyllä sattunut pieni moka, eli yksi vaivainen bugi estää päätteiden käynnistymisen. Tässä linkki, miten homma korjataan:
http://lists.coss.fi/pipermail/educoss/2010-February/001036.html
Itse tein asennuksen Server -CD:llä, koska palvelimelle asennettiin paljon muitakin palvelinohjelmistoja. Halusin myös tehdä verkkoasetukset ja DHCP-määrittelyt käsin.

2. Päätteiden määrittelyyn tarkoitettu tiedosto /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/lts.conf piti luoda manuaalisesti (sudo touch lts.conf) ja tärkeimmät rivit siinä ovat:
[Default]
NBD_SWAP=true
X_VIDEO_RAM=32768

Jotta tiedosto tulisi 'parsittua' oikein, tulee jokaisen rivin perään syöttää väh. kaksi välilyöntiä.

3. LTSP 5.2:n NBD Proxy:ssa on bugi. Bugi aiheuttaa päätteiden ajoittaisen hyytymisen käynnistysvaiheessa tyypillisesti juuri ennen kirjautumisikkunan aukeamista. Erityisesti hitaan kytkimen (10/100) kanssa vain n. puolet käynnistysyrityksistä onnistuu. Serverin buuttaus on nopea ensiapu ongelmaan, mutta pysyvämmät lääkkeet ovat gigabit -nopeudella toimiva kytkin tai nbd_proxyn poistaminen käytöstä. Se tapahtuu seuraavasti:
https://bugs.launchpad.net/ltsp/+bug/589034

4. Firefox, voih...
Firefox jättää kovin usein käyttäjän kotihakemistoon .parentlock -nimisen lukkotiedoston selaimen sammuttamisen jälkeen. Jos ko. tiedosto löytyy Firefoxin käynnistysvaiheessa, ei selain suostu käynnistymään. Kyseisen bugin (ominaisuuden) voi ottaa huomioon ja elää sen kanssa (eli tarvittaessa poistaa ko. tiedosto käsin) tai käyttää muita selaimia, kuten Konqueroria tai Chromea.

5. Multiboot
Jätin päätteiden kiiintolevylle XP:t ja rakensin dual bootin seuraavilla ohjeilla:
http://wiki.bluelightav.org/display/BLUE/PXE+boot+menu
Taidan vaihtaa menu.c32:n vesamenu.c32:ksi, jolloin saisin jopa kuvan ladattua buuttivalikkoon. Laittaisko koulun vai rehtorin kuvan? Tai omani...;-)

1 kommentti:

  1. Mä sanon aina mun harrastuksissani, että mä autan muita sen takia, että jos mä olen jo lyönyt päätäni seinään, niin muiden ei enää sitten tarvitse sitä tehdä ;)

    VastaaPoista